Svenssons på Lilla Grimslätt

2017-11-15
17:10:07

13 till 15 november 2017

Lite snack om höst och total förvirring hos undertecknad
 
13 november
 
Solen skiner, det är minusgrader och nästan helt vindstilla, kan det bli bättre?  och här sitter jag och skriver i stället för att gå ut i det härliga höstvädret.
Men det dröjer säkert inte länge, innan en viss liten herre, kommer sättande tittar på mig med sina vackra ögon och knrorrar:  "matte, nu är det dags för min promenad".  
 
 
Ja, vem kan motstå den blicken?
Jag tillhör den sällsynta skara som faktiskt gillar hösten, fina färger i naturen och en klar luft.
Det blir lite lugnare, vi tänder ljus, sitter inne och myser, när dagarna blir kortare och kortare.
Det där med mörkret är nog det jag tycker är jobbigast den här årstiden. Här på Grimslätt, blir det verkligen svart. Inga grannar och inga gatlyktor.
 
 
När vi i soluppgången tar vår morgonpromenad (Balder, jag och ibland katten) kan jag inte låta bli att ta fram telefonen och "fotta" det vackra jag ser i naturen. 
 
Ett kort gör inte skönheten rättvisa, men jag kan sitta och njuta av dem de där regninga grå dagar, som också dyker upp mellan varven.
 
Kolla in det här clematisen som växer på ett gammalt äppelträd.. Den är  häftig även den här tiden på året., eller hur? Gamla äppelträd blir riktigt vackra med lite dekoration.
 
 
 14 november
Kallt och vackert väder även idag. Isbark på bilrutorna pch snorhalt på vägen till Grebbestad och vattengympan. Hoppsan, vilken träningsvärk jag fick idag.
 
Totalt hjärnsläpp, sätter mig i bilen för att åka till Rabbalshede Folkets Park och årsmötet i biodlarföreningen, det är mörkt och isgata på vägen. När jag passerat Kville Kyrka, vaknar jag liksom till "vart är jag på väg?" detta är väl inte vägen till Rabbalshede? Får liksom tänka lite vilken väg jag ska köra. ja,ja,  det var ju bara att vända och åka tillbaka samma väg jag kom. Jösses!!!!!
 
Årsmöte i biodlarföreningen och nu invald i styrelsen, som sekreterare. Ska bli kul att få ta del av styrelsearbete, tillsammans med alla härliga personer i styrelsen och föreningen. 
Föreningen hade 110 års jubileum och det bjöds på fantastiskt vacker och god  smörgåstårta,  som Ulla Ericson tillverkat och så fick vi lite underhållning av Björnligan.
 
  
                                   
 
'''
                                              
 
 
15  november 
Sol, plusgrader och blåsigt, varför ska det vara vindstilla när solen skiner, då blir det ju bara för bra, eller????
Promenad mitt på dagen med Balder, hem och byter om för vidare transport till Uddevalla, för ett långtids EKG. Hämtar kallelsen, kl är 12.40, SHIIIIT jag ska vara där kl 13.00 inte 14.00 som jag skrivit i min kalender. 
Ringer och det är,  ja gissa....... UPPTAGET    UPPTAGET   UPPTAGET. Ringer växeln och blir kopplad till klinfys på NÄL, berättat min fadäs och hon säger lungt: "Åk du in, jag ringer och meddelar att du är sen". Sagt och gjort kastar mig i bilen och drar järnet ner till Udevalla, hittar en P-plats direkt, trots alla cirkulerande bilar,  som letar plats.
13.30 kliver jag in  och blir mottagen av världens lugnaste personal,och 14.00 sitter jag i bilen igen.
 
Orsak till långtids EKG  är dubbelslag, hjärtklappning, hjärtat slår så hårt ibland att jag tror det ska hoppa genom bröstbenet.  Men än så länge är det liv i kärringen.
 
/Siv 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2017-11-07
18:19:11

7 november 2017

Ramslök, vitlök,  jordärtskockor, Freja  och bocken
 
 
 
Ramslök i björkdungen                                                      Den nyfikna kattten Freja

 
I går kom den beställda ramslöken och den är satt i en liten björkdunge . Nu håller jag alla tummar, jag har, för att den sak komma upp till våren. Så spännande det ska bli. Kan ju bli platt fall, men har jag tur tar den sig fint i dungen.
 Den nyfikna  lilla katten Freja, var ju förstås tvungen att gå dit och vältra sig precis innan jag hann täcka alla lökarna. Är det inte bocken så är det katten som sabbar. Det var bara att börja om och se till att lökarna kom ner där de skulle. Cirka 50 st lökar kom ner i jorden.
 
 
 
 
              
 Vitlök                                                                Jordärtskockor
 
Vitlöken är också på plats i landet, bredvid gräslöken. Två sorter blev det.  Vigor och Therador, ekoglogiska lökar är på plats. Nu gäller det att lura ut vad jag kan samplantera med vitklök. Här gäller det att utnyttja varje kvm.
 
I Pallkrage nr1 har  jordärtskockorna fått sin nya  hemvist. De har jag haft allt för länge i ungarnas gamla opitimistjolle. Nästa år tror jag det får bli lite vackra blommor i optimisten, min nya favorit dahlia, kanske.
Samtliga pallkragar har laddats med bokashi, med undatag av Pallkrage nr7. Om mildvädret håller i sig hinner jag ladda även den.
 
 
 
 
                            
                                                           
 
                                                             Kvar efter bockens framfart.
 
 
Till sist en  rapport om den dj-la bockens framfart i vår trädgård. Efter att ha tagit i stort sett allt jag odlat ute i år,  avslutade han säsongen med att stjäla all persilja, som jag skulle skörda och frysa in den här veckan. Dessutom har han dragit upp halva beståndet av mina vintermorötter. Tror ni inte att han också lyckats med konsstycket att dra upp några tulpanlökar, som jag satt för några veckor sedan. Om jag ska vara riktigt ärlig tror jag han har god hjälp av geten också (rådjurshonan alltså), getter har jag inga ännu.
Nyu är det fullt krig:
Staket, stängsel, nättält till pallkragar, fiberduk, fårull, revira och allt annat som jag kan komma på. Här ska det inte gödas några rådjur nästa år.
/Siv
 
2017-11-06
16:46:42

1 november 2017. Djurlagar, funktionshindrade och våra äldre

Heja heja Sverige.Viika fantastiska djurskyddslagar vi har för katter,hundar hästar och andra husdjur, som vi håller oss med. Visst är  det viktigt att vi tar gott hand om våra husdjur som vi älskar över alt annat och som faktiskt blir som familjemedlemmar. Vi har själva husdjur hund och katt och 3 bikupor (om man ju kan kalla bin för husdjur.
 
 
Här ser ni Balder i full sving
 
 Och här är katten Freja i sitt rätta element
Detta är en en av våra boikupor, där samhället innehåller mellan 60.000 - 80.000 bin när det är som starkst under sommaren.
 
Ja, vad är det nu som är så märkligt med detta? Inget egentligen, vi älskar våra djur och tar hand om den på bästa sätt. Både hund , katt och våra bin får sin skötsel som de ska ha.
 
Men hur sköter vi våra gamla? Hur tar vi hand om dem? Vilken rätt har det till  bra mat, social samvaro, omväxing oxh stimulering?
Jag blev så upprörd när jag läste om en dam  över 80 år  som fått en stroke, bor på 3:e våningen utan hiss, hon nekas ett annat boende eftersom hennes nuvarande boende "är skäligt". 
Vadå skälig?? ja,  bostaden är säkert bra på alla vis, men den ligger på 3:e våningen utan hiss och damen  klarar inte av att gå ut själv och knappt med hjälp av hemtjänsten heller. 
Hon har hemtjänst som kommer 3 gånger om dagen och tillsyn på natten. Men är det skäligt???
Alla vill väl ha möjligheten att umgås med sina vänner, utöva sin hobby, ett restaurangbesök, bio, besöka kyrkan,osv..
Nej, så är det inte längre. Är man funktionshindrad, gammal eller på annat sätt förhindrar att klara sig själv, tycks myndigheter tro att dessa behov upphör. De kan sitta på sin kammare och vara tacksamma för den hjälp de får och den korta samvara som hemtjänsten ger. 
 
Enligt den person på kommunen,  som intervjuades i radio, ska man se till att man bor på ett sådant sätt att man lätt kan ta sig ut och det gäller alla inte bara gamla. Hur tänkte hon där? Vem ska bo i husen utan hiss. Alla kan vi ju råka ut för olyckor.
Den äldre damen i fråga har en äldre syster i Finland " kan du inte flytta dit" frågades hon. What?????
Ett sätt att bli av med kostnaden och problemet, eller?
 
 
 
                                              
 
Ett ensamt träd i dimman, är vackert.
En ensam själ i ett stängt rum,  är sorgligt.
 
 
Djur måste ha social samvaro och få gå ut. En hund får bara vara ensam 6 timmar.
Gamla kan sitta ensamma utan stimuans, de behöver inte komma ut. Ett kort besök av hemtjänsten, som måste skynda iväg till nästa person, har knappast tid att sitta ner och prata en stund. Dessutom kommer ofta olika personer varje dag, vilket gör en normal kontakt svårre. 
Ingen skugga ska falla på hemtjänstpersonalen, som säkert gör så gott de kan.
Det används tidstudier för att se hur mycket hjälp en person behöver. Allt studeras i detalj. .
Tidstudier hör på sin höjd  hemma i en fabrik,  inte i mänskliga kontakter
 
Gör om och gör rätt. Alla har bra till ett eget liv, med kontakter, hobby, utevistelse, bra mat, ja allt det vi andra önskar oss av livet, gör väl också funktionsnedsatta och äldre  människor, eller tror ni att sådant försvinner då??
Var är logiken????