Svenssons på Lilla Grimslätt

2017-11-06
16:46:42

1 november 2017. Djurlagar, funktionshindrade och våra äldre

Heja heja Sverige.Viika fantastiska djurskyddslagar vi har för katter,hundar hästar och andra husdjur, som vi håller oss med. Visst är  det viktigt att vi tar gott hand om våra husdjur som vi älskar över alt annat och som faktiskt blir som familjemedlemmar. Vi har själva husdjur hund och katt och 3 bikupor (om man ju kan kalla bin för husdjur.
 
 
Här ser ni Balder i full sving
 
 Och här är katten Freja i sitt rätta element
Detta är en en av våra boikupor, där samhället innehåller mellan 60.000 - 80.000 bin när det är som starkst under sommaren.
 
Ja, vad är det nu som är så märkligt med detta? Inget egentligen, vi älskar våra djur och tar hand om den på bästa sätt. Både hund , katt och våra bin får sin skötsel som de ska ha.
 
Men hur sköter vi våra gamla? Hur tar vi hand om dem? Vilken rätt har det till  bra mat, social samvaro, omväxing oxh stimulering?
Jag blev så upprörd när jag läste om en dam  över 80 år  som fått en stroke, bor på 3:e våningen utan hiss, hon nekas ett annat boende eftersom hennes nuvarande boende "är skäligt". 
Vadå skälig?? ja,  bostaden är säkert bra på alla vis, men den ligger på 3:e våningen utan hiss och damen  klarar inte av att gå ut själv och knappt med hjälp av hemtjänsten heller. 
Hon har hemtjänst som kommer 3 gånger om dagen och tillsyn på natten. Men är det skäligt???
Alla vill väl ha möjligheten att umgås med sina vänner, utöva sin hobby, ett restaurangbesök, bio, besöka kyrkan,osv..
Nej, så är det inte längre. Är man funktionshindrad, gammal eller på annat sätt förhindrar att klara sig själv, tycks myndigheter tro att dessa behov upphör. De kan sitta på sin kammare och vara tacksamma för den hjälp de får och den korta samvara som hemtjänsten ger. 
 
Enligt den person på kommunen,  som intervjuades i radio, ska man se till att man bor på ett sådant sätt att man lätt kan ta sig ut och det gäller alla inte bara gamla. Hur tänkte hon där? Vem ska bo i husen utan hiss. Alla kan vi ju råka ut för olyckor.
Den äldre damen i fråga har en äldre syster i Finland " kan du inte flytta dit" frågades hon. What?????
Ett sätt att bli av med kostnaden och problemet, eller?
 
 
 
                                              
 
Ett ensamt träd i dimman, är vackert.
En ensam själ i ett stängt rum,  är sorgligt.
 
 
Djur måste ha social samvaro och få gå ut. En hund får bara vara ensam 6 timmar.
Gamla kan sitta ensamma utan stimuans, de behöver inte komma ut. Ett kort besök av hemtjänsten, som måste skynda iväg till nästa person, har knappast tid att sitta ner och prata en stund. Dessutom kommer ofta olika personer varje dag, vilket gör en normal kontakt svårre. 
Ingen skugga ska falla på hemtjänstpersonalen, som säkert gör så gott de kan.
Det används tidstudier för att se hur mycket hjälp en person behöver. Allt studeras i detalj. .
Tidstudier hör på sin höjd  hemma i en fabrik,  inte i mänskliga kontakter
 
Gör om och gör rätt. Alla har bra till ett eget liv, med kontakter, hobby, utevistelse, bra mat, ja allt det vi andra önskar oss av livet, gör väl också funktionsnedsatta och äldre  människor, eller tror ni att sådant försvinner då??
Var är logiken????
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: